שו"ת מהעולם האזרחי מסחרי

שאלות ותשובות

מהעולם האזרחי מסחרי

כפייה מתרחשת כאשר צד אחד לחוזה כופה על הצד השני להתקשר בחוזה באמצעות כוח או איום. איום יכול להיות מפורש ("אם לא תחתום, אפגע בך") או מרומז (יצירת מצב מאיים). במקרה כזה, הצד שנכפה עליו לחתום רשאי לבטל את החוזה. לדוגמה, אדם איים על חברו כי יפגע בו אם לא ימכור לו את מכוניתו במחיר נמוך משמעותית מערכה האמיתי. חבר זה, מחשש לחייו, חתם על החוזה. בית המשפט קבע שמדובר בכפייה ופסק לטובת החבר שאולץ למכור את מכוניתו. חשוב לזכור שכפייה יכולה להיות גם כלכלית. למשל, בעל עסק שאיים על ספק כי יפסיק לעבוד איתו אם לא יוריד את המחירים. אם אתם חושבים שחוזה שנכרת עמכם נחתם תחת כפייה, ייתכן ותהיו זכאים לבטלו.

עושק מתרחש כאשר צד אחד בחוזה מנצל את מצוקתו, חולשתו או חוסר ניסיונו של הצד השני כדי להשיג תנאים לא הוגנים. לדוגמה, חברה לחומרי בניין סיפקה ציוד לאדם פרטי שבנה בית. האדם לא הבין את החוזה המסובך והחברה ניצלה זאת כדי לגבות ממנו מחיר גבוה בהרבה מהמחיר הרגיל. בית המשפט קבע שמדובר בעושק ופסק לטובת האדם הפרטי. חשוב לזכור שעושק יכול לקרות בכל חוזה, וחשוב לקרוא היטב את תנאי החוזה ולוודא שהם הוגנים. אם אתם חושבים שחוזה שנכרת עמכם נחתם תחת עושק, ייתכן ואתם זכאים לבטלו.

הטעיה מתרחשת כאשר צד אחד לחוזה מטעה את הצד השני לגבי עובדה מהותית הקשורה לחוזה, במטרה לגרום לו להתקשר באותו חוזה. ההטעיה יכולה להיות במעשה, כמו למשל, כאשר מוכר רכב טוען שהרכב במצב מצוין, בעוד שהוא יודע שיש בו תקלה חמורה, או במחדל, כלומר, אי גילוי של עובדה מהותית, כמו למשל, מקרה בו מוכר דירה מסתיר מהקונה ליקויים חמורים בדירה. חשוב להדגיש כי לא כל מצג שווא הוא הטעיה. הטעיה מתרחשת רק כאשר המצג השווא נעשה במטרה להטעות את הצד השני, ולגרום לו להתקשר בחוזה.

טעות, לעומת זאת, היא פער בין המציאות כפי שהיא נתפסה על ידי אחד הצדדים בעת כריתת החוזה, לבין המציאות האמיתית. טעות יכולה להיות עילה לביטול חוזה רק אם היא טעות יסודית, כלומר, טעות שבלעדיה הצד שטעה לא היה מתקשר בחוזה. יתרה מכך, על מנת לבטל חוזה עקב טעות, יש להוכיח כי הצד השני ידע או היה עליו לדעת על הטעות. לדוגמה, אם אדם קונה תמונה עתיקה במחיר גבוה, בהנחה שמדובר ביצירה מקורית, ולאחר מכן מתברר שמדובר בזיוף, ייתכן שיוכל לבטל את החוזה, בתנאי שיוכיח שהמוכר ידע או היה עליו לדעת שמדובר בזיוף. חשוב לציין שלא כל טעות היא טעות יסודית. לדוגמה, טעות בכדאיות העסקה, כלומר, טעות בשווי הכלכלי של הנכס או השירות שמהווים את נושא החוזה, אינה נחשבת לטעות יסודית. בנוסף, חשוב לזכור שגם אם הצד השני לא ידע על הטעות, ייתכן שבית המשפט יראה לנכון לבטל את החוזה מתוך שיקולי צדק, במיוחד אם הטעות הייתה משמעותית והצד שהוטעה יפגע קשות אם החוזה לא יבוטל.

חובת תום הלב חלה הן על שלב המשא ומתן לקראת כריתת חוזה והן על שלב קיום החוזה עצמו. במשא ומתן, חובת תום הלב מחייבת את הצדדים לנהוג ביושר, בהגינות ובשקיפות. עליהם להימנע מהטעיה, מניצול מצוקה ומכל פעולה אחרת שעלולה לפגוע באמון ההדדי. בקיום החוזה, חובת תום הלב מחייבת את הצדדים לפעול באופן שמקדם את מימוש החוזה ומטרותיו. עליהם לנהוג בשיתוף פעולה, למנוע פגיעה בציפיות הלגיטימיות של הצד השני ולפעול בהגינות בכל הקשור לזכויותיהם וחובותיהם על פי החוזה. חובת תום הלב היא עקרון על בדיני החוזים, והיא נועדה להבטיח שחוזים יקוימו ברוח של הגינות ואמון. הפרת חובת תום הלב עלולה להוביל לסעדים משפטיים, כגון ביטול החוזה או פיצויים.

גרם הפרת חוזה היא עוולה נזיקית משמעותית, המתרחשת כאשר צד שלישי מתערב במכוון וללא הצדקה ביחסים החוזיים שלך, וגורם להפרת החוזה בין הצדדים. מדובר בפעולה מכוונת, הכוללת מודעות לכך שההתערבות פוגעת בזכויותיך. לדוגמה, אם מתחרה עסקי משכנע את הספק שלך להפר את החוזה עימך ולהעדיף שיתוף פעולה איתו – אתה עשוי לעמוד בפני נזקים כלכליים חמורים. במקרים כאלה, ייתכן שמגיעים לך פיצויים בגין הנזק שנגרם לעסק שלך.

תרמית, עוולה נזיקית חמורה, מתרחשת כאשר עובדות מוצגות באופן מכוון ולא אמיתי, מתוך מטרה להטעות ולגרום לך לפעול בניגוד לאינטרסים שלך. לדוגמה, דמיינו מצב בו מישהו מציג עצמו כמומחה לרפואה אלטרנטיבית וממליץ לכם על "טיפול חדשני" שאינו מבוסס כלל על ידע או ניסיון מקצועי. אתם פועלים לפי המלצתו ומשקיעים זמן וכסף, ואף גורמים לעצמכם נזק בריאותי או כספי כתוצאה מהמידע השגוי שהוצג במכוון. במשרדנו אנו מתמחים בזיהוי מקרי תרמית והגנה על זכויותיך. צוות המומחים שלנו יילחם עבורך להשגת הצדק והפיצוי המגיע לך.

אשם תורם הוא עיקרון משפטי המגיע לידי ביטוי במקרים בהם אדם סבל נזק, אך חלק ממנו נגרם באשמתו האישית. במילים פשוטות, מדובר במצבים בהם התנהלותו של הנפגע תרמה באופן חלקי לקרות הנזק, לצד האשם המיוחס לאדם אחר. במקרים כאלה, התביעה לפיצויים אינה נפסלת לחלוטין, אך הפיצויים שמגיעים לנפגע יופחתו בהתאם למידת האחריות שנקבעה לו.

הפחתת הפיצויים נעשית מתוך מטרה להשיג צדק יחסי בין הצדדים, תוך התחשבות בנסיבות המקרה ובאופן שבו התנהלותו של התובע השפיעה על התוצאה הסופית. למשל, אם אדם לא פעל בהתאם לאזהרות ברורות או התרשל בשמירה על בטיחותו, ייתכן שבית המשפט ימצא שהוא אחראי באופן חלקי לנזק שקרה. במקרה כזה, הפיצויים שייפסקו לטובתו יופחתו באחוזים שמשקפים את חלקו באחריות.

חשוב להבין כי גם במקרים בהם מופחתים הפיצויים, בית המשפט מחויב לציין את הסכום המלא שהתובע היה עשוי לקבל אילולא אשמתו. כך נשמרת שקיפות בתהליך ונמנעת פגיעה בזכותו של הנפגע לדעת את מלוא זכויותיו. אשם תורם הוא עיקרון מורכב המחייב בחינה מדוקדקת של נסיבות המקרה, ומשרדנו מתמחה בהבנת הדקויות ובהבטחת הגנה מיטבית על האינטרסים שלך.

אם נפגעת ואתה חושש שאשמתך עשויה להשפיע על גובה הפיצויים, אנו כאן כדי לייעץ לך ולדאוג שתזכה לפיצוי הוגן בהתאם לנסיבות.

חיוב ביחד ולחוד הוא מושג משפטי רחב שמשפיע על תחומים רבים בחיים, החל מנזיקין ועד חוזים, ערבות ושיתופי פעולה עסקיים. המשמעות פשוטה אך קריטית: כאשר ישנם מספר אנשים או גופים שחייבים יחד, כל אחד מהם נושא באחריות המלאה לחיוב – אך גם כולם יחד אחראים כקבוצה.
לדוגמה, אם שני ערבים חתמו על הלוואה, הבנק יכול לדרוש את מלוא הסכום מכל אחד מהם, בלי תלות בחלוקה ביניהם. אותו עיקרון יכול להתקיים גם בשותפויות עסקיות, בחוזים משותפים ובמקרים רבים נוספים.
עבור הצד הזכאי, חיוב זה מבטיח וודאות וקבלת התשלום. עבור החייבים, יש צורך להבין לעומק את המשמעות של התחייבות כזו ולפעול בזהירות.

בדיני נזיקין, חיוב ביחד ולחוד מופיע במקרים בהם מספר גורמים אחראים יחד לנזק שנגרם לצד שלישי. המשמעות היא שכל אחד מהם אחראי באופן מלא לתשלום מלוא הפיצוי לנפגע, לא רק לחלקו היחסי בנזק.
לדוגמה, דמיינו מצב שבו קבלן ראשי וקבלן משנה התרשלו בעבודתם, וכתוצאה מכך נגרם נזק למבנה. הנפגע רשאי לדרוש את מלוא הפיצוי מכל אחד מהם, והאחריות תתחלק ביניהם רק בשלב מאוחר יותר, בהתאם להחלטת בית המשפט.

העיקרון נועד להבטיח שהנפגע יקבל את הפיצוי המגיע לו במלואו, ללא תלות ביכולת של אחד הצדדים האחראים לשלם. יחד עם זאת, הוא מעלה שאלות מורכבות עבור הצדדים החייבים, כמו אופן חלוקת האחריות ביניהם.

במשרדנו אנו מתמחים בניהול תיקים מורכבים של חיוב ביחד ולחוד, בין אם אתה בצד הנפגע ובין אם אתה נדרש לחלוק באחריות.

אחריות מוגבלת היא אחד היתרונות המרכזיים של הקמת חברה בע"מ. המשמעות היא שבעלי המניות בחברה אינם אחראים באופן אישי לחובות החברה. במידה והחברה נקלעת לחובות, נושים לא יכולים לרדוף אחר הנכסים האישיים של בעלי המניות, כמו בית, רכב או חסכונות. האחריות שלהם מוגבלת אך ורק לסכום שהשקיעו בחברה. חשוב לציין שזוהי הגנה משמעותית עבור בעלי מניות, שכן היא מאפשרת להם להשקיע ולפתח את העסק שלהם מבלי לחשוש לאובדן כל רכושם במקרה של כישלון עסקי.

אישיות משפטית נפרדת פירושה שהחברה היא ישות משפטית נפרדת ועצמאית מבעלי המניות שלה. בעוד שבעלי המניות עשויים להשתנות, החברה ממשיכה להתקיים. המשמעות היא שלחברה יש זכויות וחובות משל עצמה, בלי קשר לזהות בעלי המניות או למעמדם האישי. החברה יכולה לתבוע ולהיתבע בבית משפט, להחזיק בנכסים (כמו נדל"ן, ציוד וכספים), ולכרות חוזים עם צדדים שלישיים, בדיוק כמו כל אדם פרטי.

הרמת מסך הוא חריג לכלל האחריות המוגבלת. מדובר בכלי משפטי דרמטי שבו בית המשפט "מרים את המסך" המוגן של החברה כישות משפטית נפרדת וחושף את האנשים העומדים מאחוריה. במקרים חריגים, כשיש חשש לניצול לרעה של מבנה החברה או לפגיעה בצדדים שלישיים (למשל, הברחת נכסים, הונאה, ערבוב בין נכסי החברה לנכסים אישיים של בעלי המניות או שימוש בחברה כ"כסות" לפעילות בלתי חוקית), בית המשפט יכול להתערב ולהטיל אחריות אישית על בעלי המניות או על נושאי משרה בחברה. במקרים כאלה, נושי החברה יוכלו לרדוף גם אחר הנכסים האישיים שלהם.

נשארה לך שאלה

מלאו את הפרטים לשאלה משפטית

    נגישות
    1