הטרנד של קרנות האשראי

קרן אשראי היא גוף בעל מודל עסקי פשוט ביותר – הלוואות תמורת ריבית. הקרן מגייסת הון ממשקיעים ומלווה אותו לחברות או ליחידים אשר בתקווה יחזירו את ההלוואות בתוספת ריבית, לרוב הקרן תבקש נכסים כבטוחה – נדל"ן, מלאי ונכסים אחרים. גופים רבים פונים לקרנות אשראי לשם נטילת הלוואה במקום לבנקים ממגוון גורמים, בין היתר בשל נכונותן של הקרנות להעניק הלוואות בעלות פרופיל מסוכן יותר מאשר אלו שהבנק היה מאשר וכן בשל העובדה שיש להן את היכולת להעניק הלוואות במהירות רבה יותר. כיום, חלק מקרנות האשראי משתמשות אף בטכנולוגיית AI כדי לתמחר את כדאיות הענקת ההלוואה ללווה פוטנציאלי ובהמשך לכך את כדאיותה.

סיבה נוספת לכך שכדאי ללווה ליטול הלוואה מאת קרן אשראי במקום מהבנק היא שחלק מקרנות האשראי האמריקאיות מתפקדות כחברות BDCs (Business Development Companies), מדובר בחברות אשר מתמחות בלסייע לחברות קטנות-בינוניות לצמוח (בדומה לקרנות הון סיכון) ובכך לשפר את סיכויי החזרת ההלוואה על ידי החברה הלווה. BDCs נהנות מפטור ממס חברות פדראלי כך שהמיסוי על הכנסות ה- BDCs חל רק על המשקיעים בהן, וזאת כאשר ה BDCs מחלקות דיבידנדים. BDCs נרשמות בדרך כלל למסחר בבורסה בארה"ב כך שהן מאפשרות גם למשקיעים קטנים כמו בתי אב לקחת בהן חלק. לפיכך, נטילת הלוואה מאת BDC מהווה "כסף חכם" שעשוי לסייע לחברה לצמוח. ישנן BDCs שמתמחות גם בסיוע לחברות במצוקה: הקרן מעניקה הלוואה לחברה, ובעזרת מימון זה ותמיכה נוספת החברה מתגברת על הקשיים איתם היא מתמודדת. חשוב לציין בהקשר זה ש- BDCs לא בהכרח רק מלוות כסף לחברות אלא הן גם עשויות לבצע השקעות בהון המניות של החברה; כמו כן, BDCs עשויות לממן חלק מפעילותן באמצעות מינוף – אולם, הריביות הגבוהות יחסית בארה"ב מרתיעות כיום מינוף זה.

כדי להיחשב כ- BDC על הקרן להירשם כ- RIC (Regulated Investment Company) על פי דיני ארה"ב. רישום זה מותנה בעמידה בתנאים מסוימים לגבי היקף השקעות ה- BDC בחברות קטנות ובינוניות ומתן תמיכה ניהולית לחברות אלה. בנוסף, כדי ליהנות מהפטור ממס הכנסה אמריקאי על ה BDCs לעמוד בתנאי של חלוקה שוטפת של לפחות 90% מהכנסותיהם למשקיעיהן. לשם המחשה, מניית תעודת הסל BIZD שעוקבת אחרי מדד המורכב מ- BDCs מניבה כל שנה כ- 10% מערכה בדיבידנד לעומת כ- 2% דיבידנד המפיקה תעודה העוקבת אחרת S&p 500 מסיבה זו, יש הרואים בחברות אלו כלא יעילות מבחינה מיסויית על אף הטבת המס ברמת החברה. במה דברים אמורים? חלוקת דיבידנד היא אירוע מיסויי ובעוד שחברה רגילה יכולה לבחור שלא לחלק דיבידנד ולהשקיע את רווחיה בחזרה בחברה ובכך לצמוח, BDCs כאמור חייבות לחלק למשקיעים 90% מרווחיהן. אם עסקינן בתעודות סל, הרי שמדובר בהכרח בתעודות סל אמריקאיות שאינן צוברות את הדיבידנדים אלא מחלקות אותם לבעליהם כך שגם בדרך זו נוצר לבעלים אירוע מס ברמת בעל המניה.

כמשקיע ישראלי, קיימים כמה שיקולים טובים מדוע לבחור להכניס לפרוטפוליו ההשקעות BDCs. ראשית, השקעה ב- BDCs תשפר את הפיזור של התיק. בהנחה שהתיק שלכם הוא תיק השקעות פאסיבי קלאסי המושקע במדדי מניות מובילים, אתם חשופים רק לחברות ציבוריות נסחרות. השקעה ב- BDCs תחשוף את התיק שלכם לסגמנט שונה בתכלית מזה שאתם רגילים בו שתשקף קורלציה נמוכה לשאר התיק שלכם, שכן מדובר בהשקעה בקרן חוב ולא בהשקעה בחברה עסקית רגילה, בחברות שאינן ציבוריות (כך למשל, מדד ה- S&P500 המפורסם עוקב רק אחרי חברות ציבוריות ואין בו חשיפה לחברות פרטיות). באופן זה, גם משקיעים קטנים יכולים להיחשף לסגמנט הפתוח באופן מסורתי רק למשקיעים עתירי הון (עם זאת, יש לציין כי עדיין מדובר על חשיפה לשוק האמריקאי המהווה מרכיב גדול ברוב תיקי ההשקעות הפאסיביים כך שבהחלטה יש מכשירי השקעה אחרים עם קורלציה נמוכה יותר לשוק האמריקאי ויש לקחת זאת בחשבון).

שנית, אם אתם מעוניינים בהשקעה שתניב לכם Cash-Flow של דיבידנדים BCDs עשויה להיות אופציה אטרקטיבית לכך שכן כאמור מדובר בחברות המחלקות 90% מרווחיהן כדיבידנד. שיקול זה עשוי לעלות בקנה אחד אם השיקול הראשון – אם אתם גם מעוניינים בשיפור הפיזור של התיק וגם מעוניינים לשפר את ה-CashFlow תוכלו להשיג את שתי המטרות הללו בבת אחת באמצעות השקעה ב- BCDs. שיקול נוסף מרכזי להשקעה ב- BCDs הוא שבהשקעה מגולמת הטבת מס משמעותית. כאמור, BCDs פתורות מתשלום מס חברות. בעוד שמשקיעים אמריקאים ישלמו על הכנסות מדיבידנד המתקבל מ- BDCs כהכנסה רגילה ( (Ordinary income (שיעור שבמדרגות המס הגבוהות עולה על 25%), כמשקיע ישראלי תאלצו לשלם "רק" את מס הדיבידנדים הרגיל – 25% ללא תלות ברמת ההכנסה שלכם.

בהקשר זה יש לציין כי משקיעים רבים בוחרים להשקיע ב- BDCs באמצעות קרנות סל שמחזיקות מספר רב של BDCs. היתרון בהשקעה באופן הזה הוא היכולת של המשקיע להיחשף לפלח רחב מאוד של שוק ה- BDCs ובכך ליהנות מהיתרונות הידועים של השקעה מפוזרת באמצעות קרן סל יותר ולהימנע מסיכונים ייחודיים של BDC ספציפית.

למרות היתרונות האמורים לעיל, יש לציין כי דמי הניהול שגובות קרנות סל אלו הם גבוהים יותר מקרנות סל מחקות המדדים הרגילות. בעוד שהרף התחתון של דמי ניהול שגובות קרנות סל מחכות מדדים הוא באזור ה- 0.03% (VOO למשל העוקבת אחר ה- S&P 500) קיימות כיום בשוק 3 קרנות סל (ETFs) של BDCs הגובות דמי ניהול יחסית יקרים: BIZD של חברת VanEck הגובים 0.4% דמי ניהול, BDCZ של בנק UBS הגובים 0.85% דמי ניהול ו- BDCX של UBS (זהה לBDCZ רק במינוף של פי 1.5) הגובים 0.95% דמי ניהול.

לסיכום, השקעה ב- BDCs יכולה להוות השקעה בקורלציה נמוכה לתיק שלכם שתעזור לכם לגוון את תיק ההשקעות שלכם באמצעות חשיפה לחוב סיכון לחברות פרטיות, ליהנות Cashflow נאה וכן להינות מהטבת מס משמעותית של דיבידנד שלא שולם בגינו מס ברמת החברה.

מקורות:
1. BIZD
2. S&P 500

 

השאירו תגובה

פוסטים קשורים

נגישות
1